Wat is Brotli en hoe versnelt dit mijn WordPress website?

Brotli versnelt mijn WordPress website

Brotli is een open-source compressie-algoritme dat ontwikkeld is door Google om de snelheid en efficiëntie van gegevenscompressie te verbeteren. Het werd in 2015 geïntroduceerd en is sindsdien steeds meer geadopteerd door webontwikkelaars en -gebruikers.

In tegenstelling tot andere compressie-algoritmen, zoals Gzip, is Brotli in staat om een hogere mate van compressie te bereiken door gebruik te maken van een meer geavanceerde compressietechniek. In veel gevallen kan Brotli 20-30% kleinere bestanden produceren dan Gzip. Dit resulteert in kleinere bestandsgroottes en snellere laadtijden voor webpagina’s en andere gegevens die met Brotli zijn gecomprimeerd.

Brotli is ook efficiënter dan andere compressie-algoritmen, wat betekent dat het minder CPU-middelen vereist om gegevens te comprimeren en decompressen. Dit maakt het bijvoorbeeld geschikt voor gebruik op servers waar beperkte middelen beschikbaar zijn.

Welke bestanden comprimeert Brotli?

Brotli is een algemene compressie-algoritme dat kan worden toegepast op een breed scala van bestandstypen, zoals HTML, CSS, JavaScript, JSON en andere tekstbestanden. Maar ook andere bestanden zoals afbeeldingen, zoals PNG en JPEG kunnen profiteren van de compressie techniek van Brotli. In tegenstelling tot de meeste compressie-algoritmen die alleen tekstbestanden comprimeren, is Brotli ook efficiënt voor compressie van semi-gestructureerde en willekeurige gegevens, zoals binary gegevens.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat niet alle bestanden zullen profiteren van Brotli compressie, sommige bestanden zijn al zo klein of al zo compressie-efficiënt, dat de kans dat de compressie de hoeveelheid van de vermindering van de bestandsgrootte verwaarloosbaar klein is.

In feite, het is ook aan te raden om voorzichtig te zijn met het comprimeren van bepaalde bestandstypen zoals al audio en video bestanden, aangezien deze al zijn gecomprimeerd met een specifiek compressie-algoritme, en verdere compressie kan leiden tot kwaliteitsverlies van de inhoud of zelfs verslechterde performance.

Welke browsers ondersteunen Brotli?

In termen van compatibiliteit, ondersteunen de meeste moderne webbrowsers Brotli-compressie, hoewel sommige oudere browsers mogelijk niet compatibel zijn. Webontwikkelaars kunnen Brotli gebruiken door het te implementeren op de server waar de website wordt gehost, of door het te gebruiken in combinatie met een content delivery network (CDN).

De meest gebruikte browsers zoals Google Chrome, Safari, Firefox en Microsoft Edge ondersteunen Brotli.
Voor het uitgebreide overzicht kun je via https://caniuse.com/brotli  zien welke andere browsers Brotli ondersteunen en hoe veel deze browsers worden gebruikt.

Brotli-ondersteuning

Hoe test ik of Brolti is ingeschakeld voor mijn website?

Zowel de server als de client (browser) dienen beide Brotli compatible te zijn om te profiteren van de werking.
Er zijn diverse manieren om te testen of Brotli is ingeschakeld. De eenvoudigste is om gebruik te maken van websites zoals:

Zijn er ook nadelen?

Er zijn enkele nadelen van het gebruik van Brotli als compressie-algoritme:

  1. Hogere CPU-belasting: Brotli vergt meer rekenkracht om de gegevens te comprimeren dan sommige andere compressie-algoritmen, zoals Gzip. Dit betekent dat het gebruik van Brotli op servers met beperkte resources een hoger CPU-gebruik kan veroorzaken.
  2. Langer compressie-tijd: Omdat Brotli gebruik maakt van geavanceerde technieken om gegevens te comprimeren, duurt het langer om gegevens te comprimeren dan sommige andere algoritmen. Dit kan een nadeel zijn voor situaties waarin snelle verwerking vereist is.
  3. Minder compatibiliteit: Hoewel Brotli steeds meer ondersteuning krijgt, is het nog niet zo wijdverspreid als sommige andere compressie-algoritmen zoals Gzip, zo zijn er nog veel browsers en servers die geen ondersteuning hebben voor Brotli. Dit kan problemen veroorzaken bij het versturen of ontvangen van gegevens via deze niet-ondersteunde browsers of servers. Er zijn wel mogelijkheden om Gzip als fallback te hanteren.
  4. Beperkte opslag spaarzaamheid: Brotli is zoals eerder omschreven niet zo compressie-efficiënt voor bepaalde type bestanden, zoals al gestructureerde of al gecomprimeerde bestanden zoals audio en video. Dit betekent dat de compressie soms zelfs kan leiden tot een grotere bestandsgrootte in plaats van een kleinere.

Opgelet, dat het gebruik van Brotli compressie nog steeds veel voordelen heeft voor specifieke gebruik gevallen zoals het verminderen van de bestandsgrootte en verminderen van de laadtijd voor webpagina’s, aangezien het minder bandbreedte gebruikt en sneller downloadtijd voor de gebruiker.

Meer informatie?

Al met al biedt Brotli een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van andere compressie-algoritmen, waaronder kleinere bestandsgroottes, snellere laadtijden en efficiëntere compressie- en decompressieprocessen. Het is daarom een populair keuze voor webontwikkelaars die op zoek zijn naar manieren om de prestaties van hun websites te verbeteren.

Benieuwd naar de volledige vergelijking van Brotli, Deflate, Zopfli, LZMA, LZHAM en Bzip2 compressie algoritmes? dan kun je hier de volledige paper lezen.
Deze paper vergelijkt 6 verschillende technieken en gebaseerd op de resultaten kan worden geconcludeerd dat Brotli als vervanger kan worden gebruikt voor het bekende deflate algoritme.
Daarnaast wordt aangetoond dat Brotli minder CPU verbruikt dan Zopfli, LZMA, LZHAM en Bzip2.

Vraag nu een benchmark aan

Heb je het gevoel dat je website sneller kan? Laat ons een benchmark uitvoeren. Wij garanderen dat je website sneller draait op onze hosting!